tisdag 8 januari 2013

PB på lake

Håkan med en av många. Denne vägde 1.6kg
Igår eftermiddag satt jag hemma och pluggade, första dagen efter julledigheten och kände hur fiskesuget började krypa längst ryggraden. Vi har vart inne i ett sånt flyt med fisket nu, förutom med Lakpimpel. Tänkte att det fick bli tredje gången gillt och ringde till Håkan som fortfarande var på jobbet och sa att vi skulle dra ut så snart han kom hem. Stressade i oss mat och packade in prylarna i bilen, runt sextiden var vi framme där vi skulle fiska.- Borren! Sa Håkan och kollade på mig. Ja jäklar, den ligger nog kvar i garaget. Tur man har många underbara vänner tänkte jag och ringde till Erik Jonsson, även kallad Kuben. Han mötte oss på gårdsplanen i en rutig flanellskjorta med orangea husqvarnahängslen. Grabben är ett original! Tror att borren även var av märket husqvarna, den borrade iaf som en dröm.

Jag vet inte hur länge vi satt då Håkan plötsligt drog sin första, sin andra och sin tredje. Jag kände inte något. Nu! Nu! Jag vet inte hur många gånger jag hörde karln grymta ur sig nu och sekunderna efter låg det en lake på isen. Jag hade flera hugg och tappade säkert hälften av så många han fick. Irriterad för att jag inte hade några nya vassa krokar med mig, speciellt då jag precis fått hem fem paket med sylvassa owner som ligger hemma då man behöver dem.

Håkan fortsatte och få fisk efter fisk och jag tappade och tappade. Plötsligt hugger det till rejält och jag känner att det är en bättre fisk men den släpper vid iskanten. Nu var jag nästan arg! Brukar inte brusa upp mig så och anser oftast att fiskarna måste få vinna ibland de med, men då någon sitter bredvid en och ropar Nu, i minut och parti blir man lite lätt sinnesrubbad.

Vi fiskar i en kvart till gumman, sade Håkan men då plötsligt var det min tur igen och NU satt fisken. Jag skrek högt att NU skall du komma med hela vägen upp och Laken lydde snällt. Vågen stannade på 2.63 kg och det var nytt personbästa. Håkan toppade på 2.2 kg så det var även kvällens största.

Kvällens räddning och mitt personbästa. 2.63 kg
Detta är något av ett fiskefenomen. Du kan sitta en hel dag eller kväll utan resultat men plötsligt kan allt förändras och fisketuren som såg ut att sluta dyster har nu vänts till ett kanonfiske. Håkan fick totalt 16 Lakar, påstår han, jag tror det snarare var 100 000 fiskar och jag fick en enda fisk men ack så nöjd jag var med den.








Tack Kuben för lånet av borren, jag bjuder dig på en bärs nån dag!






Alla lakar får fortsätta sin lek efter att vi tittat på dem.

Kramar J

söndag 6 januari 2013

Äntligen 10+

Nu är snart denna julledighet till ända och vårt "fiskemaraton" är över. Vi har fiskat nästan varje dag nu ett tag. Har blivit något Lak-pass där vi gått bom men fokus har legat på ismetet. Vi har prövat en ny taktik där vi letat ut många olika småsjöar djupt inne i hälsingeskogarna, där folk sällan fiskar och potentialen för att ta en stor gädda är hög.

I torsdags kom vi ut på ett av våra nya vatten och snön hängde i luften. Första fällningen kom runt nio och Micke fick en välmatad gädda 6.3 kg, 100 cm. Håkan bommade nån och då det var min tur hade fisken redan spottat då jag kom fram. Nu hade klockan hunnit bli elva och det var det Mickes tur igen som även han springer på en bom. -Du får ta den igen om det fäller på samma spö, sade jag och Håkan! Tiden gick och vi han möblera om lite på isen utan att något händer. Klockan började närma sig ett och vi ser att det fäller på Mickes spö, igen! Efter en brutalt häftig drillning kommer det upp en gädda på 8.7 kg, 110cm. Vi hinner väga, fotografera och släppa tillbaka fisken för att sedan en halvtimme senare stå brevid Håkan då han drillar ytterligare en fin fisk. Ett hekto mindre än Mickes, dvs 8.6 kg men istället var den längre. 113 cm. Precis samma vikt och längt som gäddan han tog någon dag tidigare. En fällning till hinner det bli, då jag kommer fram till den hade fisken spottat. Tur man har flyt!

Dagen efter åker jag och Håkan ut själv. Soligt och fint, 5 fällningar med en topp på 7.2 kg. Tagen av Håkan såklart!

Lördagen var vi samlade igen med skyhöga förhoppningar. Nu måste det väl ändå vara min tur tänkte jag. Jag var snabb och såg första fällningen. På soft-spöt! Det spöt är det som har genererat mest storfisk så man blev lite skrockfull och fick puls. Upp kommer en gädda på ca 1kg. Så såg även resten av dagen ut. Vi hade 15 fällningar och kanske 8-9 fiskar som vi fick upp. Det roligaste denna dag var att vi på 25 minuter hade sex fällningar. Jag kan lova att jag har grym träningsvärk!

Idag bestämde jag mig för att stanna hemma och uträtta lite annat innan vardagen. Det skulle jag inte ha gjort! Jag messar Håkan runt halv tio och frågar hur det går. Efter en stund ringer han upp och berättar att det äntligen hänt! Han har fått sin livs första 10+ gädda. Fisken vägde 10350g och var 118,5 cm lång. Om det var någon som var värd denna fisk så var det Håkan som inte lyckats bättra på sitt föregående PB sen han var lillgrabb. Riktigt roligt var det även att detta skedde på ytterligare en ny sjö som vi planerat att prova och att den levererar stor fisk första gången.

Ja, själv så fick jag nöja mig med en gädda på ca 6 kg medan grabbarna tog de stora damerna. Men så kan det vara, nästa gång är det en storgädda då det är min tur att springa.




Kramar J