söndag 19 augusti 2012

Exotic

Håkan lär Fiffin V-jigga
Efter sommarens flugfiskeresor känns det skönt att hösten börjar närma sig och gäddfisket kanske snart kan komma igång på allvar. Varje år går jag in helhjärtat i allt fiske och då det äntligen är högsäsong har jag tröttnat och börjat fiska något annat. Nu krockar gäddfisket med havsöringsfisket och för att få ut något alls av det har jag iår gjort valet att satsa mer på gäddfisket.

Har vart ut med båten några svängar men det har mestadels resulterat i smågäddor och "mysfiske". I lördags var jag och Håkan ut en sväng och finaste Fiffi fick följa med. Fisket var som väntat trögt men en jättetrevig kväll.

Samma art?
Söndag klev vi upp tidigt för att följa med Micke ut och fiska abborre. Sista turen fick vi ca 250 st så förväntningarna var väl rätt höga. I början fick vi på varje kast och alla tre lyckades landa kilofiskar. När det är så här bra fiske så tröttnar man lite och utmaningen är ju att få större och större fisk. Helt plötsligt ser vi hur Micke drillar hem en bättre abborre som liksom lyser. - Du har fått en Ur Micke, tyckte vi och skrattade. Hans abborre var alldeles knallgul. Vi sparade fisken som skall skickas in på analys men om någon vet vad det kan bero på så kontakta gärna mig, är jättenyfiken.  Det bästa med att fiska med Håkan och Micke är att det händer oss relativt ofta konstiga och spännande saker, fisketurerna brukar kunna bli minnesvärda och typiskt Micke att få massa exotiska fiskar, jag blev jätte avis.

torsdag 9 augusti 2012

Mitt livs abborrfiske

Idag så var det barnkalas på agendan. En av mina bästa fiskekompisar Micke har en liten grabb som fyllde år idag. Vi packade in ul-spön och jiggar i bilen och tänkte att det kan nog bli lite fiske efteråt för att smälta allt fika. Då deras son Wilde är helt galen för att vara två år så köpte vi ett trumsett åt honom, mycket för att jävlas med hans kära föräldrar. Pressenten blev succe och vi bestämde rätt fort att det var dags att rymma från oljudet.

Vi var till att börja med fyra fiskare i båten och Micke guidade oss ut på hans bästa ställen. Jag och Håkan började som vanligt att tävla men då vi fått cirka 30st var slutade vi att räkna. Efter nån timme släppte vi av Oscar som var med och våran huggsexa fortsatte och fortsatte.. Vi hade hugg och fisk i nästan varje kast, det var helt sjukt. Många borrar vägde mellan 6-8 hg och jag lyckades få en på ca kilot. Vi hade ingen våg med men den måttade 47,5 cm och var fet och fin. Ifjol guidade Micke mig på samma ställe till en abborre på 1,2kg och det är inte en ovanlig storlek där.



Om jag skall vara helt ärlig så brukar jag inte vara så mycket för just abborrfiske men att på sensommaren få följa med Micke tills hans underbara abborrmecka är verkligen en höjdare. Tillsammans landade vi och återutsatte över 250 st borrar under eftermiddagen och kvällen. Det låter  som en fantasisumma men tro mig, det var helt galet!

tisdag 7 augusti 2012

Norgefisket


Efter mycket övervägande om hur var och vad vi skulle fiska på semestern kompromissade vi tillsist och resmålet blev något luddigt men jag och Håkan kom överens om att åka till Norge. Vi packade allt ifrån #6 spön till tvåhands och stora laxpåkar. Vi åkte ifrån Hyddan torsdagen 28/7 med endast tre dagars återstående laxfiske i flera älvar då Norska naturskyddsverket beslutat sig för att tidigarelägga fredningsperioden.

 Vi började med att tälta under bron i Osen och hade under flommen ett galet roligt makrillfiske. Det tog inte särskilt lång stund innan vi tröttnade då det högg vid varje kast. Dagen efter så mötte vi upp svärfar och hans vän Anders som hyrde en stor kåk ute i Straum. Vi bestämde oss för att stanna där och fredagskvällen tillbringades vid en sjö som innehåller lax och havsöring. Lyckades lura en öring på en bit över kilot. Riktig rolig fajt och jag var nöjd trots att ”viskar med fiskar” lyckades få fler.

 Vi hyrde även en båt och åkte ut på fjorden och fiskade djuphavsfisk men tröttnade snart och jakten byttes åter mot havsöring och lax. Håkan fick en skaplig öring och vid det här laget hade jag börjat tröttnat rejält på makrillarna som var tusen gånger kvickare att hugga så öringen fick ingen chans.

 Nu var det dags för laxfiske på allvar och vi åkte vidare till en liten älvsträcka där vi lyckades lura hela fyra laxar, alla mellan 1-1,5kg men jag var supernöjjd och kände att min lax-förbannelse  kanske brutits. Vidare till Årgård där vi hyrde världens mysigaste stuga och fisket gav även där utdelning, för Håkan naturligtvis! Två stycken lyckades han landa, jag tappade en och klantade bort en annan då jag fick för mig att helt plötsligt svara med ett mothugg, suck!

Då vi tröttnat på smålaxälvarna styrdes bilen norrut upp mot Namsen, där det tagits lax på över 30 kg. Vi kom till GraandeGaard vid 19-tiden torsdag kväll och fick fiska på Musicbox, en kanonsträcka. Då det började skymma och vi var ivriga rev vi bara med oss spinnspöna och några askar med tubflugor. Detta är en STOR älv och vi tänkte att vi kör harling tills vi lärt oss dess karaktär innan vi tar fram flugspöna. Vid 2.30, utan resultat bröt vi för att kl. 8, kliva upp och pröva igen. Vi fortsatte med harling och runt tiosnåret böjer sig (naturligtvis) Håkans spö och jag gör ett motthugg och känner att fisken sitter. Släpper spärren och vevar upp det andra spöt, byter plats så att Håkan får drilla och efter en stund landar vi en stålblank lax på 3,9 kg. Inget monster men vi var riktigt glada. 

 Ett sista stopp innan vi åkte hem blev det i Jämtland vid mina älskade harrvatten Hårkan och Långan. Vi tog en stuga vid Långan och varvade ner efter Norge med någon öl, god mat och lite harrfiske. Behöver jag ens berätta vem som fiskade bäst? En helt underbar semester med varierat fiske och en storslagen natur. Tror aldrig mer att jag någonsin kommer att åka på en chartersemester, då vi har ett så underbart vackert grannland.